Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 44
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 457
Регистрирани: 1369
Най-новият регистриран: creativegg12

Новините на Търговище порталът

САЩ се месят в сделки за оръжейни доставки от България

категория / Свят        дата: 2010-12-07 г. / 10:09 ч.      прочетена: 539 САЩ се месят в сделки за оръжейни доставки от България

Съединените щати водят постоянна битка да пресекат притока на оръжия от източноевропейски страни за терористични групи и нестабилни режими в Близкия Изток, гласят секретни документи, публикувани от Wikileaks и цитирани от британския вестник "Гардиън".

Американски служители са правили опити да се намесят в повече от десет международни сделки на страни като Украйна, България, Армения и Китай за доставки на оръжия на клиенти в Иран, Ирак, Йемен и Южен Судан.

Според секретните документи на Wikileaks американски служители имали откровени размени на мнения с правителства на държави от бившия съветски блок, пише "Гардиън".

През януари тази година американското посолство в София предупредило българското правителство да не одобрява сделка, финансирана от Обединените арабски емирства, за доставка на 30 000 пушки, 100 000 високо експлозивни снаряда, гранати и боеприпаси на Йемен от българския производител на оръжие Арсенал.

Секретните документи сочат, че американски военни поискали достъп до йеменското въздушно пространство, за да пресичат контрабандата с оръжие, извършвана от трафиканти, които прехвърляли с малки плавателни съдове оръжия през Червено море в Судан и на Хамас в палестинските територии.

Освен това имало въпроси около ролята на България през 2008 г., когато бившият държавен секретар Кондълиза Райс наредила на дипломати в Армения да се оплачат от оръжейна пратка от България, която била използвана за смъртоносни атаки срещу американските сили в Ирак. Американски дипломати упрекнали арменския министър на отбраната, че лично улеснил продажбата на 100 противотанкови ракети RPG-22 българско производство и на картечници за Иран. Близо 10 на сто от тях преминали в ръцете на шиитски бойци в Ирак и били използвани в смъртоносни нападения срещу американските сили през 2008 г. Въпреки уверенията на арменското правителство, че българските оръжия ще бъдат използвани само в Армения, американски военни в Ирак намерили две такива оръжия със серийни номера, съвпадащи с номерата на продадените на Армения оръжия, пише "Гардиън", като цитира публикацията на Wikileaks. (БТА)

Източник: DarikNews

Етикети: wikileaks,Съединените щати,Близкия Изток,Гардиън,Украйна,България,Армения,Китай,София

Публикувана от: admin

Коментари

Пусни коментарvalidate image