Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 43
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 519
Регистрирани: 1363
Най-новият регистриран: amaks8

Новините на Търговище порталът

Противогрипните ваксини - само за имуннослабите

категория / Медицина        дата: 2009-10-12 г. / 20:38 ч.      прочетена: 618 Противогрипните ваксини - само за имуннослабите

Противогрипните ваксини не се препоръчват масово, а само ако пациентът попада в рискова група. Това обясни в интервю за БТА проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология. По думите й здравият човек не се нуждае от противогрипна ваксина.

Ваксини и имуностимулации с определени препарати се препоръчват само ако имунната система наистина е отслабена и нарушена, обясни тя.

Сред рисковите групи са хора с хронични заболявания като диабет и астма например. Ако човек често боледува, развива усложнения, "прихваща" всяка инфекция, често му се налага да взема антибиотици, то той трябва да се обърне към специалист имунолог, съветва експертът.

В този случай е необходимо да се диагностицира дали имунната система е отчасти или по-тежко увредена и да се премине към нейното стимулиране.

Профилактиката трябва да започне в края на есента и началото на зимата. Имунитетът трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината, смята проф. Наумова.

Етикети:

Публикувана от: r16

Коментари

Пусни коментарvalidate image