Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 111
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 623
Регистрирани: 1687
Най-новият регистриран: sapreen

Новините на Търговище порталът

Как се дегустира уиски?

категория / Хайлайф        дата: 2009-06-23 г. / 21:41 ч.      прочетена: 1980 Как се дегустира уиски?

Уискито се пие от широки, не много високи чаши с масивно дъно, където спокойно да се поберат 100 мл, содата и ледът. Ако искате само да опитате уискито, тези чаши няма да ви свършат работа, заради широкият си диаметър, който помага да се усети ароматът на питието.
Обикновено страните на чашата също са дебели и по тях са изрязани шарки. Този релеф има своите естетически достойнства, но няма да ви разреши напълно да оцените цвета на уискито.
За дегустации професионалистите съветват да се използва чаша със столче, направена от гладко, тънко стъкло, най често във формата на лале – copita или чаша за коняк. Заоблените стени и малкият диаметър на гърлото ще насочат ароматите и ще ви помогнат да усетите тяхната разнообразна палитра.
Необходимо е също да изберете добре времето за дегустация. Сетивата са най-предразположени към това до обяд. Ако желаете да дегустирате, а не да се напивате, то добре е да го сторите в първата половина на деня. Важно е 2-3 часа преди дегустацията да не ядете, което ще ви даде възможност да се насладите максимално на вкуса на уискито.
Можете да следвате простото шотландско правило: „sight, smell, swish, swallow, splash”, което би могло да се преведе като правилото на петте „п”: „погледни, помириши, поеми, погълни, пръсни”.

Етикети:

Публикувана от: r16

Коментари

Пусни коментарvalidate image