Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 126
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 622
Регистрирани: 1687
Най-новият регистриран: sapreen

Новините на Търговище порталът

Приоритети на шведското председателство на ЕС

категория / Свят        дата: 2009-06-23 г. / 21:22 ч.      прочетена: 830 Приоритети на шведското председателство на ЕС

Швеция съобщи днес, че приоритет за страната ще бъде борбата срещу растящата безработица в Европа с оглед на световната икономическа криза и климатичните промени, след като поеме председателството на ЕС от 1 юли. "Заедно ние трябва да се справим с финансовата криза и растящата безработица, която в момента засяга цяла Европа", заяви премиерът Фредрик Райнфелд в парламента при представянето на основните цели пред шведското председателство. Рекорден брой от 1,9 милиона души изгубиха работата си в Европейския съюз през първото тримесечие, което е ръст с 690.000 души спрямо последното тримесечие на 2008г, според последните данни на европейската статистическа служба Евростат. Безработицата отбеляза ръст до 8,6% през април в 27-те страни членки на ЕС. "ЕС трябва да излезе от икономическата криза в по-силна позиция. Светът преминава през една от най-сериозните финансови и икономически кризи в модерните времена", посочи правителството в работната си програма, като добави, че очаква безработицата да нарасне през есента.

Швеция ще представлява ЕС на срещата на Организацията на обединените нации (ООН) за климатичните промени в Копенхаген през декември, където ООН се надява да накара световните лидери да приемат нов глобален договор, който да замени Протокола от Киото за въглеродните емисии, изтичащ през 2012г.

Етикети:

Публикувана от: r16

Коментари

Пусни коментарvalidate image