Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 73
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 90
Регистрирани: 1514
Най-новият регистриран: bgbaby

Новините на Търговище порталът

Започва походът "По стъпките на Таньо войвода"

категория / Търговище        дата: 2012-05-29 г. / 11:29 ч.      прочетена: 1023 Започва походът "По стъпките на Таньо войвода"

Всяка година от 30 май до 2 юни се провежда поход "По стъпките на четата на Таньо войвода", съобщават от От КПД "Родно Лудогорие" и Община Попово. Тя е втората чета на българската емиграция в Румъния, организирана по идея на Христо Ботев, която на 17 май 1876 г. слиза на Тутраканския бряг при село Пожарево.

Последен отзвук от априлските пожари на 1876 г. е саможертвата на двете чети - на Христо Ботев и на Таньо Стоянов. Така те поемат към поробената Майка България. Идеята е единият отряд да действа от запад в помощ на Врачански революционен окръг, а другият на изток в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия.

Както вече посочихме, те преминават в България едновременно с Ботевата чета на 17 май 1876 г. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк, натоварен с 28 души акостира при село Пожарево, Тутраканско. Точният път на четниците е установен под ръководството на Борис Илиев. Те минават покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието. Макар и обезверени от липсата на така очакваната подкрепа от местното население, те не се връщат...

Съдбата и на двете чети е сходна - първоначален ентусиазъм, момент на съмнения, лутане, сражения с мнгочислен противник и разгром. Двамата войводи загиват, за да осветят два върха от историята на България - Околчица и Керчан баир.

Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светлите примери от нашата история. В походните изяви ще се включат над 30 000 души.

Гости на поповчани, свързани с Похода ще бъдат историкът академик Георги Марков и виртуозният музикант и изпълнител на кавал Теодосий Спасов. Професор Марков ще проведе семинар в залата на читалището на тема: „100 години от Балканската война”.

Концерт ще изнесат Теодосий Спасов и неговата група в Попово на 1-ви юни от 18.00 часа на пл. "Ал. Стамболийски". На 2-ри юни на Керчан баир при село Априлово, Поповско, пред величествения паметник на войводата ще бъдат обявени резултатите от националния конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка.

Етикети: поход, Таньо войвода, Попово

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image