Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 173
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1048
Регистрирани: 1762
Най-новият регистриран: krancheto

Новините на Търговище порталът

Деня на морското разнообразив отбелязваме днес

категория / Свят        дата: 2012-05-22 г. / 13:46 ч.      прочетена: 2097 Деня на морското разнообразив отбелязваме днес

Днес, на 22 май, отбелязваме Деня на биоразнообразието. Тази година той ще премине под мотото „Морско биоразнообразие”.
На 20 декември 2000 г. Общото събрание но ООН гласува 22 май за Международен ден на биологичното биоразнообразие.
През февруари 1996 г. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна-член, като полага усилия за адекватни мерки и действия по нейните приоритети.

Интересно е, че през 1880 г. гигантско морско същество е наблюдавано край дървения пристан на тогава малкото селце Кабулети, разположено на двадесет и пет километра северно от Батуми-Грузия. Местните жители с недоумение наблюдавали огромното туловище на животното, като не разбирали какво е това. Според хрониките някои от тях дори напуснали жилищата си и избягали далеч от брега. Веднага бил уведомен царят, който след броени дни изпратил на проверка и на помощ свои войници. Те пристигнали добре въоръжени и преценили, че "морското чудовище" е опасно и го убили.
Минало доста време докато на мястото дошли учените, които в Русия вече били доста авторитетни личности. След като разбрали, че са закъснели те се заели да съхранят поне скелета на оглозганото от диви животни тяло. Разбрали че това е кит, тъй като били чели трудове на свои колеги от Великобритания иФранция. Днес този скелет може да бъде видян в една от залите на природо- научния музей вТбилиси.
Има данни, че през1926 г. кит е виждан и в българските води на Черно море - в устието на рекаКамчия.  Ентусиазирани изследователи изказват предположения, че през XXI век може отново да станем свидетели на подобен феномен като среща с кит в пределите на Черно море.

Етикети: биологично, биоразнообразие

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image