Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 259
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1108
Регистрирани: 1759
Най-новият регистриран: creatte

Новините на Търговище порталът

Днес е Европейския ден за борба със затлъстяването

категория / Медицина        дата: 2012-05-19 г. / 09:51 ч.      прочетена: 2179 Днес е Европейския ден за борба със затлъстяването
Днес, 19 май, е Денят за борба със затлъстяването в Европа. 

България е на пето място сред европейските държави по случаи на затлъстяване. Приблизително един милион са българите, страдащи от този проблем, както и от съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечносъдови болести и диабет,

Според резултатите от анализа на профилактичните прегледи на децата и учениците от област Търговище сериозен медицински проблем за детската възраст в региона продължава да бъде затлъстяването. За поредна година при учениците то е регистрирано на първо, а при деца до 7 годишна възраст – на второ място по честота, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Търговище.

До голяма степен тези заболявания се дължат на ниската консумация на плодове и зеленчуци, високия прием на мазнини, злоупотребата с готварска сол и изобилието на тлъсти меса в менюто.

Българинът се храни нездравословно и това се дължи на вредни кулинарни навици, вкоренени в кухнята ни от десетилетия. В менюто ни преобладават много мазнини, сол, има свръхупотреба на захар и сладкарски изделия. Наред с това консумацията на риба е традиционно ниска. Не се ядат достатъчно сурови плодове и зеленчуци. Средният дневен прием на много от витамините и минералите е под минимума, особено при децата, бременните жени и старите хора.


Процентът на страдащите от свръхтегло учащи през 2011г. е 45.06% и продължава да се увеличава.

Днес на „Изложение Търговище”  ще бъдат раздавани информационни материали за здравословно хранене.

Етикети: затлъстяване, борба, ученици

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image