Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 27
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 838
Регистрирани: 1746
Най-новият регистриран: ilkosl74

Новините на Търговище порталът

15 май - Световен ден на климата

категория / Свят        дата: 2012-05-15 г. / 15:31 ч.      прочетена: 3232 15 май - Световен ден на климата


Днес отбелязваме Световния ден на климата. Силната проява на парниковия ефект и свързаното с него глобално затопляне е сред основните проблеми на човечеството в наши дни. Ако темповете на глобалното затопляне са все така интензивни, след 30 години, повече от половината хора на Земята ще страдат от недостиг на вода, а 2,5 на сто от населението на планетата ще гладува. Доказателство за опасността е и фактът, че десетте най-горещи години в историята са били след 1980 г.
 Сред причините за силната проява на парниковия ефект и свързаното с него глобално затопляне е увеличеното изгаряне на горива в транспорта, енергетиката и промишлеността, което предизвиква отделянето на въглероден диоксид и други парникови газове.
Възможно решение на проблема е промяна на енергийния баланс и използване на алтернативни енергийни източници.
Рамковата конвенция на ООН по Изменение на климата, приета през юни 1992 г., е ратифицирана от България на 16 март 1995 г. През през 2002 г. България ратифицира и Протокола от Киото, с което се присъединява към усилията на световната общественост за решаване на проблема с изменението на климата.
Страната ни има задължение да намали емисиите на парникови газове с 8% от общото количество емисии, емитирани през базисната 1988 г. За периода 2008–2012г. лимитът е 144 523 000 тона еквивалент на въглероден диоксид на година. Експертите смятат, че България ще има резерв от порядъка на десетина милиона тона годишно.
По механизмите на Протокола от Киото България защити позицията за "съвместно изпълнение". По него страната ни в момента има проекти с Холандия, Австрия и др. Регистрирането на предписаното количество на парникови газове и проследяване на промените в него ще бъде главната функция на Националния регистър по климата, който страната ни трябва да създаде като изискване на Протокола от Киото.
В България  преобладава умерения климат, със студена зима и горещо лято. Бариерният ефект на Стара планина има силно влияние върху климата в цялата страна — Северна България изпитва по-ниски температури и получава повече валежи в сравнение с южната част.
Прогнозите за климатичните промени в България за следващите 100 години, са:
- меки зими и намаляване на броя на дните с пикови ниски температури;
- нарастване на летните дни с 18-20%  в повечето равнинни места в Южна България и увеличаване на горещите дни  до 30% до края на века.
- повишение на средната температура между 2°C и 5°C до края на века.

Етикети: климат, Световен ден на климата

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image