Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 242
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1098
Регистрирани: 1759
Най-новият регистриран: creatte

Новините на Търговище порталът

Велика събота е най-благословеният ден

категория / Празници        дата: 2012-04-14 г. / 08:18 ч.      прочетена: 2258 Велика събота е най-благословеният ден

Днес православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Христовото Възкресение.

Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на ХристосПо обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, Христовото Възкресение.

Етикети: Христос, Възкресение, велика събота, Исус, окови, стража, миро

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image