Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 101
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 635
Регистрирани: 1693
Най-новият регистриран: EasyPlast

Новините на Търговище порталът

13 април - Велики петък

категория / Празници        дата: 2012-04-13 г. / 08:34 ч.      прочетена: 1734 13 април - Велики петък

Велики петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие (дори вода).

Според народните предания на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и се покланят пред Бог. По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът я полага в "гроба" в центъра на храма.

Етикети: Велик ден, Христос, Иисус, Бог, велики петък, пост

Публикувана от: r16

Коментари

Пусни коментарvalidate image