Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 257
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1084
Регистрирани: 1759
Най-новият регистриран: creatte

Новините на Търговище порталът

Разпети петък е

категория / Празници        дата: 2012-04-13 г. / 08:21 ч.      прочетена: 2077 Разпети петък е

Днес е Разпети петък - денят, в който Божият син Исус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст.

Той бил поруган, подложен на мъки, неимоверни страдания и принесен в жертва за греховете на цялото човечество. 

На Велики петък Исус бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. 

На този ден в храмовете отслужват опелото на Исус. Затова и днес постът е особено строг: не се яде, нито се пие (дори вода).

През деня не се служи света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. В храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. 

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението.

По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. 

След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб в центъра на храма. 

Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Етикети: разпети петък, исус христос, грях, човечесто, изкупление

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image