Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 197
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 1143
Регистрирани: 1762
Най-новият регистриран: krancheto

Новините на Търговище порталът

ДПС свири сбор

категория / Търговище        дата: 2011-07-09 г. / 10:56 ч.      прочетена: 2674 ДПС свири сбор

На "Баба Конду" идва и зам. председателят на ДПС Лютфи Местан


Мюсюлмани от цяла Североизточна България ще си дадат утре /10 юли/ среща на най-големия летен събор в свещената местност "Баба Конду", край търговищкото село Братово. От началото на 16 век поклонници на исляма почитат мястото като чудотворно. Днес съборът е символ на толерантността и зачитането на религиозните различия и общочовешки ценности. В година на избори пък ДПС свири сбор на своите гласоподаватели.

Под дебелата сянка на вековните дъбови дървета в природния резерват „Баба Конду” в 10.00 ч. на сцената ще пеят и танцуват местни самодейни състави. Час, по-късно дълъг спектакъл ще поднесе Разградският музикално-танцов театър. Официалната част с речите на политиците е предвидена за 12 часа. Изказване ще направи и Лютфи Местан, зам. председател на ПГ на ДПС. Поканени са още пет народни представители, кметове на партията от различни населени места и др.

След депутатите на сцената ще се качи певецът Орхан Мурад, който ще забавлява гостите повече от час.

На "Баба Конду" мюсюлманите почитат свещеното дърво, за което легендата гласи, че вихрушка е приземила бащата на едно семейство. Хората принасят тук в жертва животни, връзват конци и парчета плат и се молят – кой за здраве, кой за изцеление.

„Многоликата съкровищница” – така символично наричат местните хора свещената местност.  Всеки намира тук нещо за себе си. Децата се забавляват в лунапарка, родителите им се срещат с близки и роднини и отмарят на чаша бира. Пехливаните мерят сили в мазните борби, а жокеите в конните надбягвания. Настроението пък повдигат певчески и танцови състави.

Етикети: Баба Конду, летен събор, свещена местност, Лютфи Местан

Публикувана от: novinar

Коментари

beyti 10-07-2011 г. / 15:37 ч.
a dogan nemali dae tam

Пусни коментарvalidate image