Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 132
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 720
Регистрирани: 1727
Най-новият регистриран: hristobild

Новините на Търговище порталът

В космоса е заснет пръстен от черни дупки

категория / Технологии        дата: 2011-02-10 г. / 21:08 ч.      прочетена: 2792  В космоса е заснет пръстен от черни дупки

Астрономи са заснели в космоса огромен звезден пръстен, "украсен" от много черни дупки, съобщи БТА, като се позовава на сайта Space.com.

Обектът е известен под името Arp 147. Намира се в съзвездието Кит. Отдалечен е от Земята на 430 милиона светлинни години. Представлява резултат от сблъсък на две галактики - спирална и елиптична. В резултат се е образувал пръстен от млади гигантски звезди.

Колкото е по-голяма звездата, толкова по-бързо изгаря "горивото" си и се превръща в свръхнова или колапсира в черна дупка. Черните дупки са толкова масивни обекти, че не изпускат дори лъчи. Учените съдят за съществуването им по мощните потоци от рентгенови и гама лъчи, които изпуска падащата в черната дупка нагрята материя. Характерните източници на високоенергийни лъчи са "разхвърляни" по цялата окръжност на звездния пръстен на обекта Arp 147.

Представеното от астрономите изображение е съставено от няколко снимки - от фотография във видимата част на спектъра, направена от телескопа "Хъбъл", от снимка в инфрачервения диапазон, направена от "Спицър", а също в ултравиолетовия - от орбиталната обсерватория Galaxy Evolution Explorer. Повече подробности са публикувани в сп. Astrophysical Journal.

Източник: actualno.com

Етикети: Астрономи ,космос, звезден, пръстен, черни, дупки

Публикувана от: admin

Коментари

Пусни коментарvalidate image