Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 86
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 930
Регистрирани: 1753
Най-новият регистриран: Alfagres

Новините на Търговище порталът

Мила среща с писателя и драматург Кольо Георгиев

категория / Търговище        дата: 2012-06-01 г. / 10:01 ч.      прочетена: 1482 Мила среща с писателя и драматург Кольо Георгиев

Кольо Георгиев е почетен гражданин на община Търговище. Роден през 1926 г. в търговищкото село Голямо Ново. Човек с висока ерудиция, твърд характер и богат житейски опит, превъплътен в красиви мисли и верни изводи за комуниста и героя, управника, за писателите или най-общо за човека, роден по българските ширини.
Такъв го видяха и почувстваха присъстващите на "чаша вино" с него в импровизирания пиано-бар в библиотеката. Повече от час търговищенци имаха възможност да го поздравят, да му зададат въпроси или просто да послушат разказите на този мъдър наш земляк. Да го подкрепят с него бяха братовчед му Борислав Бойчев и поетесата Петя Цолова - и двамата родени в нашия край.
Кольо Георгиев е наричан "едно от емблематичните имена на съвременната модерна проза и драматургия". Есеист, мислител, драматург, журналист. Благородник по дух, морал и поведение. Антифашист, лежал само на 16 години в Шуменския затвор. Със сложен и нелек житейски и творчески път. Носител на различни литературни награди. Председател на Съюза на българските писатели и Агенция "София прес". Драматург на Народния театър за младежта, директор на Драматичен театър "София". Автор на сборници с разкази и на пиесите "Четвърта-пета степен по скалата на Рихтер", "Съдии на самите себе си", "Избор на вариантната система", "Изповеди на захождащото слънце" и "Разкази за четене при безсъница". Велик народен представител.
Срещата бе организирана от кмета Красимир Мирев и Регионалната библиотека "Петър Стъпов" по повод 85-та годишнина на Кольо Георгиев. В ролята на водещ бе писателката Неда Антонова. Присъстваха приятели и почитатели на бачо КОЛЬО, както го наричат по-възрастните наши съграждани. Сред тях бяха кметът Красимир Мирев, зам.-кметът Д. Дечев, председателят на Постоянната комисия по култура и образование в Общинския съвет Албена Рашева, общественици, журналисти.

Етикети: Кольо Георгиев, среща, библиотека

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image