Positive SSL on a transparent background

Онлайн в Търговище

Гости: 34
Регистрирани: 0
Посетители за деня: 602
Регистрирани: 1570
Най-новият регистриран: blogadmin

Новините на Търговище порталът

Честита Баба Марта!

категория / България        дата: 2012-03-01 г. / 10:00 ч.      прочетена: 935 Честита Баба Марта!

Честит Баба Марта! Бъдете бели и червени, здрави и засмени!
Закичихте ли вече близките си с бели и червени конци? Обичаят за връзване на Мартеница - усукани бяла и червена вълнени нишки, идва от древни времена. Разказват, че българските ханове връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие.
Според стара легенда мартениците се връзвали по българските земи от траките по време на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец.
Легенда от по-ново време, припомня Дарик, свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Тези легенди са не една и две. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана „лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки.

Етикети: баба, марта, март

Публикувана от: fromTargovishte

Коментари

Пусни коментарvalidate image